Uzmanlar açıkladı: ‘Demli çay’ çevreye de iyi geliyor

Türkiye günün her saatinde demlenen çayla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı.

İzmir İktisat Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya nazaran çay, kahve ve gazlı içeceklere kıyasla çok daha düşük karbon ayak izine sahip.

Ekol TV’de yer alan habere nazaran; Prof. Dr. Görkem Üçtuğ ve takımının yaptığı araştırmada, çayın karbon ayak izi hesaplandı. Çarpıcı sonuçlara nazaran, çayın gazlı içeceklere kıyasla 12 kat, kahveye kıyasla ise tam 30 kat daha düşük karbon salınımına neden olduğu belirlendi. Prof. Dr. Üçtuğ, kahvenin ithal bir eser olmasının ve gazlı içeceklerin endüstriyel süreçlerden geçmesinin bu farkı yarattığını belirtti.

Araştırma çayın bir öbür avantajını da ortaya koydu: Posasının geri dönüştürülebilir olması. Prof. Dr. Üçtuğ, çay posasının komposta çevrilebileceğini ve balkonlarda bile doğal gübre olarak kullanılabileceğini belirtti. Böylelikle çay, hem tüketilirken hem de atıklarıyla tabiata ziyan vermeyen bir içecek olarak öne çıkıyor.

(ALINTI)


WhatsApp Toplu Mesaj Gönderme Botu + Google Maps Botu + WhatsApp Otomatik Cevap Botu grandpashabet betturkey betturkey matadorbet onwin norabahis ligobet hostes betnano bahis siteleri aresbet betgar betgar holiganbet betebet