Çayın karbon ayak izi hesaplandı
İzmir İktisat Üniversitesi Makine Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Görkem Üçtuğ, özel bir üniversiteden Prof. Dr. Volkan Ediger’in yürütücülüğünde gerçekleşen bir TÜBİTAK projesi kapsamında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden akademisyenler ile birlikte çalışmayı gerçekleştirdi.
ULUSLARARASI MECMUADA YER ALDI
Yaptıkları araştırmada, ömür döngüsü kıymetlendirme yolunu kullandıklarını söyleyen Prof. Dr. Üçtuğ, uluslararası bilimsel bir mecmuada de yayımlanan çalışmaya ait ayrıntıları paylaştı. Prof. Dr. Üçtuğ, şu bilgileri verdi: “Sonuçlar, ülkemizde çayın çevresel tesirinin kahve ve gazlı içeceklere nazaran çok daha düşük olduğunu gösterdi. Örneğin; 330 ml düzeyinde bir kutu gazlı içecek, karbon ayak izi açısından yaklaşık 0.17 kg karbondioksit eş kıymetine sahip. Çayda ise bu sayı 0.014 düzeyinde. Ortada yaklaşık 12 kat fark var. Kahvede ise bu sayı 0.40’a çıkıyor. Çayı, kahve ile kıyasladığımızda fark 30 kata yaklaşıyor. Gazlı içecekler, endüstriyel bir eser olduğu için ağır fabrikasyon süreçleri görüyor. Kahvenin ise yurt dışından gelmesi ve kurutma tekniklerindeki farklılıklar, bu tablonun oluşmasında belirleyici. Türkiye özelinde çayın karbon ayak izini ölçerek bilimsel olarak da çevreci tarafını ortaya koyduk.”
(İHA)